Portugalci v nadstavenom čase rozhodli o víťazstve nad Českom, Turecko zdolalo Gruzínsko

Portugalsko - Èesko Český hráč Robin Hranáč (druhý zľava) strieľa vlastný gól počas zápasu F-skupiny Portugalsko - Česko na ME 2024 vo futbale v Lipsku 18. júna 2024. Foto: TASR/AP

Českí futbalisti na ME tesne podľahli Portugalcom. O víťazovi sa rozhodovalo až v nadstavenom čase. Futbalisti Turecka zase zvíťazili nad Gruzínskom 3:1, keď misky váh naklonili na svoju stranu v druhom polčase.

Futbalisti Portugalska zvíťazili nad Českom 2:1 v utorňajšom zápase F-skupiny na ME v Nemecku. O ich víťazstve rozhodol v nadstavenom čase Francisco Conceicao, keď zblízka prekonal českého brankára. Portugalci mali po väčšiu časť zápasu prevahu, ktorú dokumentoval aj počet striel (16:4) i striel na bránu (7:1).

Kapitán portugalského tímu Cristiano Ronaldo nastúpil ako prvý hráč v histórii na šiestich ME. Jeho spoluhráč obranca Pepe sa stal vo veku 41 rokov, 3 mesiace a 23 dní najstarším hráčom ME.

Prvý polčas bol o snahe Portugalska režírovať dianie na ihrisku a otvoriť skóre. Proti však bola organizovaná hra českého tímu, ktorý viackrát podržal brankár Staněk. Portugalci často držali loptu na polovici súpera, no v ich hre chýbal moment prekvapenia.

O viacero finálnych prihrávok sa pokúsil najmä Leao a v 26. minúte aj blízko ku gólu, no nedosiahol na prízemný center. Neujala sa ani strela Fernandesa spoza šestnástky, ktorá skončila tesne nad českou bránou. Najväčšiu šancu skórovať v prvom polčase mal Ronaldo, ktorý sa po polhodine hry dostal k prihrávke za obranu od Fernandesa, no v situácii na hranici ofsajdu vynikol český brankár. Ronaldo sa dostal k zakončeniu aj v závere prvého polčasu, ale Staněk si poradil aj s jeho pokusom ľavačkou.

Aj úvod druhého polčasu priniesol portugalskú prevahu a pozornú defenzívu českého tímu. Ronaldo sa v 55. minúte dostal k hlavičke, z ktorej vyťažil rohový kop a skórovať sa mu nepodarilo ani o tri minúty, keď jeho priamy kop z 20 metrov nenarobil Staněkovi problémy.

Česi v 62. minúte šokovali Portugalcov, keď zo svojej prvej strely na bránu vyťažili úvodný gól. Coufal na hranici šestnástky posunul loptu Provodovi a brankár Costa nedosiahol na jeho strelu k pravej žrdi – 0:1.

O tesný náskok však prišli o sedem minút, keď Mendes zakončil hlavou a brankár Staněk vyrazil loptu priamo na nohu vracajúceho sa obrancu Hranáča, ktorý už nestihol zabrániť vlastnému gólu – 1:1. V 81. minúte sa k strele spoza šestnástky dostal český stredopoliar Souček, no tesne minul ľavú žrď.

V 87. minúte sa Portugalci radovali z druhého gólu po tom, čo Diogo Jota dorazil loptu po Ronaldovej hlavičke, no VAR ukázal, že predčasne, keďže kapitán Portugalska bol v ofsajde. Tréner Portugalska mal v 90. minúte šťastnú ruku pri trojitom striedaní, keď poslal na trávnik aj Conceicaa. Coufal prehral na ľavej strane súboj s Jotom, ktorý prihral do priestoru pred bránou. Hranáč ju nespracoval a Conceicao zblízka rozhodol o portugalskom víťazstve – 2:1.

Tento zápas uzavrel 1. kolo v základných skupinách. Portugalci nastúpia na ďalší duel v sobotu 22. júna v Dortmunde proti Turecku (od 18.00), Česi budú hrať v rovnaký deň v Hamburgu proti Gruzínsku (od 15.00).

Turecko porazilo Gruzínsko

Futbalisti Turecka zvíťazili nad Gruzínskom 3:1 v 1. kole základnej F-skupiny na ME v Nemecku. O ich úspešnom vstupe do turnaja rozhodol v 65. minúte Arda Güler, ktorý po gólovo nerozhodnom prvom polčase (1:1) vrátil Turkom náskok. Víťazstvo poistil v nadstavenom čase Kerem Aktürkoglu.

Turecký hráč Mert Muldur oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól počas zápasu F-skupiny Turecko – Gruzínsko na ME 2024 vo futbale v Dortmunde 18. júna 2024. Foto: TASR/AP

Úvod zápasu herne patril Turkom, ktorí sa prvýkrát dostali do šance v 4. minúte, no Kökçü ani Güler nedosiahli na centrovanú loptu do nebezpečnej pozície. Turci boli blízko ku gólu v 11. minúte, keď Ayhan prestrelil brankára Mamardašviliho, no trafil iba do konštrukcie brány.

Krátko na to sa k slovu dostali Gruzínci a Mekvabišviliho strelu ľavačkou vytesnil brankár Günok na roh. Následne sa hra vyrovnala a odvíjala sa medzi šestnástkami. V 26. minúte Turci otvorili skóre, keď Müldür efektnou strelou bez prípravy zatočil loptu, na ktorú Mamardašvili nedosiahol – 1:0.

Krátko na to sa Turci tešili aj druhýkrát, ale Yildizov gól neplatil pre ofsajd, ktorý odhalil VAR. Po polhodine mohli Gruzínci vyrovnať, ale strelu Citaišviliho vyrazil brankár Günok.

O dve minúty však už inkasoval, keď Kochorašvili prihral z pravej strany cez Yildiza do šestnástky a nepokrytý Mikautadze prekonal Günoka – 1:1. Ten istý hráč mohol v 36. minúte pridať druhý gól Gruzíncov, ale tesne minul bránu.

Gruzínsky hráč Georges Mikautadze (vpravo) strieľa úvodný gól počas zápasu F-skupiny Turecko – Gruzínsko na ME 2024 vo futbale v Dortmunde 18. júna 2024. Foto: TASR/AP

Aj druhý polčas ponúkol viacero šancí na oboch stranách. Gruzínci ho začali tlakom a viacerými šancami, Turci odpovedali nebezpečným priamym kopom Calhanoglu, na ktorý Mamardašvili dokázal zareagovať.

Rozhodujúci moment priniesla 65. minúta, v ktorej sa Güler dostal k strele, ktorú poslal pod hornú žrď a nedal šancu gruzínskemu brankárovi – 2:1. V 87. minúte bol blízko ku gólovej poistke Yazici, ale jeho hlavičku efektne vyrazil Mamardašvili.

V nadstavenom čase sa Gruzínci snažili vyrovnať aj s brankárom v šestnástke súpera, no bez úspechu. Naopak, Aktürkoğlu sa dostal do protiútoku a do prázdnej brány uzavrel na 3:1.

Hráči Turecka nastúpia na ďalší zápas v sobotu 22. júna v Dortmunde proti Portugalsku o 18:00, Gruzínci si v rovnaký deň v Hamburgu zmerajú sily s Českom o 15:00.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...