Odbory RTVS ohlásili na štvrtok ďalší štrajk. Vysielanie by nemal narušiť

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS Prvý štrajk zamestnancov RTVS 10. júna 2024 Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zamestnanci RTVS budú vo štvrtok popoludní štrajkovať. Nemalo by sa však narušiť vysielanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Vyplýva to z informácie, ktorú v stredu dostali zamestnanci verejnoprávneho média.

Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť zvolala na štvrtok 14:30 stretnutie zamestnancov vo vestibule budovy Slovenského rozhlasu. Odtiaľ sa protestujúci vydajú pred parlament. V tom čase by mali poslanci rokovať o vládnom návrhu zákona o RTVS.

Podľa informácií Štandardu pôjde o obmedzený štrajk a po skončení protestného zhromaždenia sa zamestnanci vrátia do práce.

„Aj táto aktivita je štrajkom, svoju prácu teda môžete prerušiť od 14:30 do konca pracovnej doby alebo podľa vášho uváženia, no v tejto chvíli nie je zatiaľ naším cieľom narúšať vysielanie ani ohroziť výrobu,“ informoval štrajkový výbor zamestnancov RTVS.

Parlament začne o zákone v druhom čítaní rokovať vo štvrtok ráno. Hlasovať bude pravdepodobne o 17:00, vtedy si demonštranti na znak protestu prelepia ústa čiernou páskou.

Prvýkrát zamestnanci RTVS urobili výstražný štrajk 10. júna, ktorý trval približne tri hodiny. Zakončili ho protestným zhromaždením na Námestí SNP, kde sa k štrajkujúcim pridala aj časť verejnosti. Na zhromaždení bolo okolo 150 ľudí.

Vládny návrh zákona chce zmeniť názov verejnoprávnej inštitúcie aj voľbu jej generálneho riaditeľa. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa telerozhlasu už po novom nebude voliť parlament, ale Rada STVR. Opozícia tvrdí, že cieľom vlády je politicky ovládnuť rozhlas a televíziu.

Z deviatich členov tejto kontrolnej rady bude štyroch členov rady vymenúvať a odvolávať minister kultúry, piatich členov bude voliť a odvolávať parlament nadpolovičnou väčšinou. Všetci členovia rady musia byť experti v oblasti médií a audiovízie, ekonómie, práva alebo informačných technológií.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...