Pred parlamentom štrajkovali zamestnanci RTVS. Hovorili o ohrození slobody slova

Štrajk proti chystaným zmenám v RTVS Štrajk zamestnancov RTVS pred parlamentom. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V poradí druhý štrajk pracovníkov RTVS sa začal vo štvrtok popoludní pred budovou Slovenského rozhlasu. Protestujúci sa streli pred parlamentom na Hradnom kopci. Požadovali stiahnutie zákona o telerozhlase pre obavu o jeho nezávislosť.

Kričali heslá: hanba, nebudeme ticho. Ozýval sa piskot či zvuk bubnov.

„Verejnoprávne médiá nemajú slúžiť politikom, slúžia občanom, všetkým a bez rozdielu,“ povedal jeden z účastníkov zhromaždenia. Ďalšia protestujúca uviedla, že štrajkujú za slobodu slova. „Nebudeme ticho 35 rokov po novembri, keď je sloboda slova opäť ohrozená,“ vyhlásila.

Krátko po 16:00 bolo na zhromaždení okolo 70 ľudí.

Medzi štrajkujúcich prišiel aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a jeho stranícka kolegyňa Zora Jaurová.

Michal Šimečka (prvý rad v strede zľava), Zora Jaurová. Foto: Ladislav Hollý/Štandard

V rozprave k návrhu zákona ministerka kultúry Martina Šimkovičová naznačila, že telerozhlas bude prepúšťať rovnaký počet zamestnancov, aký sa zúčastnil na prvom protestnom zhromaždení organizovanom štrajkovým výborom 10. júna.

„Pokiaľ išlo o tento posledný protest, nebola som prítomná, som sa pýtala kolegov, koľko ľudí na ňom bolo. Povedali mi, že tam bolo okolo 5 percent z tých zamestnancov. A v rámci konsolidácie práve 5 percent by sme mali teda prepúšťať,“ uviedla Šimkovičová.

Člen štrajkového výboru Ivan Brada pred parlamentom tento výrok odsúdil. „Odkázal by som ministerke, nech si spočíta aké mali preferencie vo voľbách do europarlamentu,“ povedal Brada. Demonštranti reagovali pokrikom: „Odstúpiť“!

Štrajk nemá narušiť vysielanie alebo výrobu verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Parlament vo štvrtok rokuje o vládnom návrhu zákona o RTVS. Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť vyzvala demonštrantov, aby si o 17:00, kedy predpokladajú hlasovanie o zákone, prelepili ústa čiernou páskou na znak toho, že koalícia údajne umlčiava nezávislosť RTVS. Nechcú však mlčky čakať na schválenie zákona, majú so sebou „vyludzovače“ zvuku.

Odborári takisto žiadajú navýšenie financovania telerozhlasu. V decembri 2023 parlament odsúhlasil zníženie príspevku pre RTVS z 0,17 percenta HDP na 0,12 percent. Vo vyhlásení tiež kritizujú poslanecký návrh SNS na spoplatnenie infožiadostí. „Politická moc nemôže sťažovať prístup k informáciám, o čo sa aktuálne pokúšajú aj spoplatnením tohto práva pre občanov,“ uvádza Iniciatíva pre verejnoprávnosť a nezávislosť.

Zamestnanci a spolupracovníci RTVS tri hodiny štrajkovali aj 10. júna. Štrajk vtedy podporil súčasný riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorému má schválením zákona o telerozhlase zaniknúť mandát.

„Požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s názormi manažmentu RTVS, predovšetkým v oblasti plánovaných legislatívnych zmien, financovania inštitúcie a ukončenia útokov na novinárov zo strany politikov,“ uvádzalo sa v stanovisku Machaja a manažmentu RTVS.

Vládny návrh zákona Slovenskej televízii a rozhlase chce zmeniť názov verejnoprávnej inštitúcie aj voľbu jej generálneho riaditeľa. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa telerozhlasu už po novom nebude voliť parlament, ale Rada STVR. Opozícia tvrdí, že cieľom vlády je politicky ovládnuť rozhlas a televíziu.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...