Na detskej psychiatrii v Prešove skončili po požití kanabinoidov aj deti

Na detskej psychiatrii v Prešove skončili po požití kanabinoidov aj deti. V poslednom roku zaznamenali na oddelení opakované prípady detí, ktoré tieto látky požili z voľne dostupných automatov v obchodných centrách a vyvinuli sa u nich závažnejšie psychické prejavy s potrebou hospitalizácie.

Ako informovala PR manažérka Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana (FNsP) v Prešove Martina Pavliková, kanabinoidy spôsobujú rôzne psychoaktívne účinky, ktoré v poslednej dobe najmä mladí ľudia vyhľadávajú. Na tínedžerský či dokonca detský organizmus však môžu mať ťažké účinky či dopady, dokonca môžu byť spúšťačom rôznych psychických ochorení. ,,Prírodné kanabinoidy pochádzajú z rastliny konopa siata, z ktorej sa získava surová droga marihuana, jej hlavnou účinnou látkou je tetrahydrokanabinol (THC). THC je preukázanou omamnou a psychotropnou látkou vyvolávajúcou pri opakovanom použití závislosť a je spojená s celým radom telesných a duševných zdravotných problémov,“ vysvetlila primárka prešovskej detskej psychiatrie Martina Patúšová.

Dodala, že ide o najčastejšie užívanú nelegálnu drogu v Európskej únii. V poslednej dobe sa ale podľa nej stále častejšie stretávajú s polosyntentickými, respektíve syntetickými kanabinoidmi, vyrábanými v laboratóriách z prírodných kanabinoidov. Najčastejšie ide o HHC (hexahydrokanabinol). ,,Na našom oddelení detskej psychiatrie sme v poslednom roku zaznamenali opakované prípady detí, ktoré udali požitie HHC z voľne dostupných automatov v obchodných centrách, u ktorých sa vyvinuli závažnejšie psychické prejavy s potrebou hospitalizácie. V dvoch prípadoch išlo o psychotickú poruchu ako následok užívania HHC, kde bolo nutné nasadenie psychofarmák. V klinickom pozorovaní a v anamnéze boli prítomné u pacientov úzkostné stavy, halucinácie, podozrievavosť, telesná slabosť s telesnými príznakmi ako búšenie srdca, zrýchlené dýchanie. V oboch prípadoch došlo k ústupu uvedených prejavov,“ uviedla Patúšová.

(sita)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok