Erdogan tvrdí, že by mohol do Turecka pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada

Erdogan tvrdí, že by mohol do Turecka pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom.

Lithuania_NATO_Summit503091972131 Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

„Kedykoľvek môžeme (Asadovi) poslať pozvánku,“ povedal Erdogan novinárom na palube lietadla z Berlína, kde bol na zápase svojej krajine v Majstrovstvách Európy vo futbale EURO 2024. Erdogan novinárom v lietadle povedal, že niektorí svetoví lídri vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina navrhli stretnutie s Asadom v Turecku. „Prišli sme do bodu, že hneď, ako Asad podnikne krok k zlepšeniu vzťahov s Tureckom, preukážeme mu rovnaký prístup,“ uviedol turecký líder.

Turecko pôvodne plánovalo zvrhnúť Asadov režim, keď v Sýrii v roku 2011 vypukla po potlačení pokojných protestov občianska vojna. No po tom, čo Ankara podporovala niekoľko povstaleckých skupín, sa v poslednom čase Turecko skôr sústredilo na zabránenie toho, aby sa zo severu Sýrie otvoril koridor teroru.

Pred vypuknutím vojny mali pritom Erdogan a Asad blízke vzťahy, pričom v roku 2008 boli dokonca so svojimi rodinami na spoločnej dovolenke na juhu Turecka. Minulý týždeň obaja lídri naznačili, že sú pripravení skončiť napätie a znormalizovať svoje diplomatické vzťahy.

(afp, tasr)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok