Szijjártó: Dokumenty svedčia o tom, že NATO spustí misiu na podporu Ukrajiny

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó tvrdí, že NATO spustí misiu na poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine. Na Facebooku skonštatoval, že o tom svedčia návrhy dokumentov na prebiehajúcom aliančnom samite vo Washingtone.

339123009_793324328736022_5308771437709171657_n Péter Szijjártó. Foto: Facebook

Šéf maďarskej diplomacie ubezpečil, že jeho krajina považuje účasť na stretnutí v hlavnom meste USA za pokračovanie svojej mierovej misie, ktorá zahŕňala nedávne návštevy premiéra Viktora Orbána v Kyjeve, Moskve a Pekingu, kde sa hovorilo o možnosti prímeria a začatí rokovaní.

„To je presne to, čo budeme obhajovať na samite NATO: na bojisku neexistuje žiadne riešenie. Ako je možné, že to po dva a pol roku nevidíme?! Návrhy rozhodnutí na nasledujúce tri dni ukazujú úplný nedostatok pochopenia: NATO sa chystá začať misiu na podporu Ukrajiny. My z toho budeme vylúčení: nebudeme dodávať zbrane, nebudeme dodávať vojakov, nebudeme sa podieľať na financovaní [tejto misie, pozn. red.],“ povedal politik.

Podľa Szijjártóa sa situácia bude zhoršovať, zbraní je vraj čoraz viac a vojnová propaganda sa údajne zintenzívňuje. „Hrozí vážne nebezpečenstvo eskalácie,“ doplnil minister.

Jubilejný samit

Pripomeňme, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň zdôraznil, že podpora Ukrajiny bude jednou z hlavných tém samitu, ktorý potrvá od 9. do 11. júla pri príležitosti 75. výročia podpísania Washingtonskej zmluvy, zakladajúceho aktu Aliancie.

Spojenci sa na júnovom stretnutí na úrovni ministrov obrany v Bruseli dohodli, že Aliancia prevezme vedúcu úlohu v koordinácii medzinárodnej vojenskej pomoci Ukrajine na obranu pred ruskou inváziou ako aj pri výcviku ukrajinských vojakov.

Kremeľ stretnutie pozorne sleduje

Kremeľ bude podľa vlastných slov samit veľmi pozorne sledovať, keďže Severoatlantická aliancia označuje Rusko za nepriateľa a usiluje sa ho poraziť. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva bude podľa Peskova „čo najpozornejšie“ sledovať vyjadrenia na rokovaniach a rozhodnutia, ktoré budú prijaté a „položené na papier“.