Kultúrny výbor k téme odvolania šéfov SND a SNG bude už vo štvrtok

Šéf výboru Roman Michelko (SNS) pre TASR uviedol, že rokovania sa nemôže zúčastniť, deleguje preto jeho vedenie na podpredsedníčku výboru Zoru Jaurovú (PS). Michelko si myslí, že na zasadnutie neprídu ani viacerí koaliční poslanci.  

Tlaèová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovièovej a generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu Martina Šimkovičová, Lukáš Machala. Foto: Pavol Zachar/TASR

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SE pre kultúru a médiá žiadala opozícia, pôvodne bolo zvolané na utorok 20. augusta.   

Iniciovanie výboru avizovalo PS ktoré oň požiadalo spolu s ďalšími opozičnými stranami. Pozvali naň ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) aj odvolaných riaditeľov kultúrnych inštitúcií.        

Ešte tento týždeň majú opoziční poslanci podať aj návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie Šimkovičovej z funkcie. Uskutočniť by sa mala na budúci týždeň.

Ministerka odvolala minulý týždeň riaditeľa SND Mateja Drličku a riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok