Nemci zakázali časopis blízky AfD. Niekoľko dní po rozhovore so Zacharovovou

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová zakázala pravicovo orientovaný časopis Compact, ktorý predtým Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) označil za extrémistický.

Ministerka vnútra Faeserová zakázala extrémistický èasopis "Compact" Mesačník Compact. Foto: TASR/DPA

V utorňajšom vyhlásení Faeserovej sa píše, že „ide o hlavnú hlásnu trúbu scény pravicového extrémizmu. Tento časopis nevýslovným spôsobom podnecuje nenávisť voči židom, ľuďom, ktorí majú históriu migrácie a voči našej parlamentnej demokracii“. Podľa rezortu teda mesačník šíri antisemitské, rasistické, protimenšinové, revizionistické náhľady na dejiny a konšpiračné teórie. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Faeserová zároveň zakázala aj činnosť spoločnosti Conspect Film, ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou filmov a videí.

Spolkové ministerstvo vnútra v utorok zároveň uviedlo, že v skorých ranných hodinách prehľadali zásahové zložky priestory spomenutých organizácií a predstaviteľov ich vedenia a obchodu v spolkových krajinách Brandenbursko, Hesensko, Sasko a Sasko-Anhaltsko. Počas zásahu vydavateľstvu skonfiškovali napríklad dokumentáciu či pamäťové médiá.

Policajti stoja pred rodinným domom v nemeckom Magdeburgu v súvislosti s raziou na pobočku mesačníka Compact, ktorý pre jeho obsah zakázala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Foto: TASR/DPA

„Vzhľadom na pomerne široký záber Compactu existuje riziko, že časopis by mohol prispieť k sociálnym nepokojom a politickej destabilizácii v Nemecku,“ uvádza sa v správe kontrarozviedky BfV. Okrem toho sa rezort vnútra domnieva, že od začiatku ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine publikácia účelovo šírila dezinformácie v prospech Ruskej federácie.

Lídri AfD označujú zákaz časopisu za úder pre slobodu tlače

Pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v utorok ostro kritizovala vládny zákaz mesačníka Compact. Podľa jej lídrov Alice Weidelovej a Tina Chrupallu je tento ministerkin krok vážnou ranou pre slobodu tlače.

Weidelová a Chrupalla v spoločnom vyhlásení uviedli, že zákaz vydávania časopisu Compact je popretím diskusie a práva na rozdielnosť názorov. Faeserovú obvinili zo zneužitia právomocí v snahe potlačiť kritické hlasy.

Compact vychádza od roku 2010 a jeho vydavatelia udržiavajú úzke vzťahy napríklad aj s pravicovou Alternatívou pre Nemecko, ktorá má podporu najmä v regiónoch bývalej NDR. Mesačník vychádza v náklade zhruba 40-tisíc výtlačkov.

Zacharová: Cenzúra v Nemecku je porovnateľná s časmi Goebbelsa

„Nemecká cenzúra súčasného obdobia je porovnateľná s časmi ministra propagandy nacistického Nemecka Josepha Goebbelsa,“ uviedla pre agentúru TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s dôvetkom, že zákaz vydávania Compactu zrejme súvisí aj s nedávno uverejneným rozhovorom s ňou.

Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

„Toto bol rozhovor bez škrtov a cenzúry od novinára Compactu: otázka a odpoveď. V Nemecku je tento formát v súčasnej dobe zrejme zakázaný,“ poznamenala Zacharovová.

Rozhovor s hovorkyňou ruského rezortu diplomacie vyšiel v Compacte 13. júla a Zacharová v ňom okrem iného vyzvala Nemcov, „aby nešli do Ruska, ale aby zachránili Nemecko tým, že zostanú vo svojej krajine.“

(min, tasr, dpa, reuters, tass)



Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac