Rusi pokračujú v útokoch na Donbase. Údajne obsadili dedinu Serhijivka v blízkosti Pokrovska

Ruské sily zvádzajú s ukrajinskými silami intenzívne boje v smere na mestá Pokrovsk, Toreck či Kurachove v Doneckej oblasti, informoval v piatok generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi zároveň oznámili, že obsadili dedinu Serhijivka vzdialenú len 15 kilometrov od dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. Ukrajinské vojenské úrady vyzvali civilistov v Pokrovsku, aby urýchlili svoju evakuáciu.

Vojna na Ukrajine Ostreľovač ruskej armády mieri na pozície ukrajinskej armády. Foto: TASR/AP

Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte a dlhodobo je cieľom ruskej armády.        

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojenské jednotky „oslobodili dedinu Sergejevka“ v Doneckej oblasti, pričom použilo ruský názov pre túto dedinu. Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku a v posledných týždňoch obsadili niekoľko malých dedín, aby sa dostali na okraj mesta. V pondelok Rusko oznámilo, že dobylo dedinu Lysyčne a vo štvrtok zas dedinu Ivanivka. Obe sa nachádzajú v blízkosti mesta Pokrovsk.        

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že Pokrovsk a ďalšie blízke mestá v Doneckej oblasti sú vystavené najintenzívnejším ruským útokom. Veliteľ vojenskej správy Pokrovska Serhij Dobriak vo štvrtok varoval, že Rusko sa nachádza niečo vyše desať kilometrov od okraja mesta, a vyzval zostávajúcich obyvateľov, aby sa evakuovali.        

Rusi podľa ukrajinského štábu na Donbase útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené. Obe bojujúce strany informovali v piatok aj o zostrelení mnohých dronov.        

Ukrajinskí predstavitelia v Doneckej oblasti okrem toho uviedli, že pri ruských útokoch za ostatných 24 hodín zahynuli traja civilisti a päť ďalších utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters. Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval aj o šiestich poškodených budovách v Pokrovskom rajóne.

(tasr)