Prezidentská kampaň USA: Harrisová má nad Trumpom štvorbodový náskok, tvrdí model

Kamala Harrisová, ktorá kandiduje v tohtoročných amerických prezidentských voľbách za Demokratickú stranu získala v predvolebnom modeli štvorbodový náskok nad jej hlavným rivalom a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Kamala Harris Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Náskok získala Harrisová v národnom prieskume verejnej mienky po tom, ako nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho Jr. vyradili z modelu prieskumu, píše americký portál Newsweek. „Tak ako všetko ostatné v prezidentskej kampani, aj odstúpenie Roberta F. Kennedyho z prezidentskej kampane bolo čudné,“ cituje portál Natea Silvera, ktorý zverejnil výsledky predvolebného modelu

Podľa Silverovho modelu Harrisová vedie nad Trumpom v štátoch s historicky vyrovnanou podporou strán demokratov a republikánov, ako aj na celoštátnej úrovni. Kandidátka demokratov vedie nad bývalým americkým prezidentom v Arizone (46,6 percenta ku 45,1 percenta), Michigane (48 percenta ku 44,6 percenta), Pensylvánii (47,7 percenta ku 46 percenta) a Wisconsine (48,9 percenta ku 45,5 percenta).

Trump však vedie v Georgii, kde mu vyjadrilo podporu 47,5 percenta respondentov oproti 46,8 percentám pre Harrisovú. Tesný súboj zostáva v Severnej Karolíne, kde má Harrisová 46,8 percenta a Trump 46,5 percenta, a v Nevade, kde Harrisová vedie nad Trumpom so 46,2-percentnou podporou ku jeho 45-percentnej podpore.

Ak by novembrové voľby odzrkadľovali Silverove najnovšie výsledky prieskumov, Harrisová by vyhrala boj o prezidentské kreslo, konštatuje Newsweek.

(dak)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok