USA pomáhali sledovať útoky Hizballáhu na Izrael, na protiúdere sa nezúčastnili

Spojené štáty pomáhali sledovať paľbu rakiet a dronov, ktoré libanonské militantné hnutie Hizballáh v noci na nedeľu vypustilo na Izrael, ale nezúčastnili sa na úderoch na Libanon ani na zostreľovaní striel, uviedol predstaviteľ amerického rezortu obrany.

profimedia-0901378204 Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

„USA sa nezúčastnili na preventívnych úderoch Izraela. Poskytli sme určitú podporu ISR (spravodajstvo, sledovanie a prieskum), pokiaľ ide o sledovanie prichádzajúcich útokov libanonského Hizballáhu, ale neuskutočnili sme žiadne kinetické operácie, pretože neboli potrebné,“ uviedol činiteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

„Naďalej pozorne sledujeme situáciu a zostávame dobre pripravení podporiť obranu Izraela pred útokmi zo strany Iránu alebo akýchkoľvek jeho zástupcov,“ dodal predstaviteľ.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v nedeľu poprel, že izraelská armáda zničila tisíce raketometov tejto radikálnej militantnej skupiny.

„Reči o tom, že odboj (Hizballáh) sa chystal odpáliť 8-tisíc alebo 6-tisíc rakiet a dronov a že (Izrael) to prekazil, sú falošné tvrdenia,“ povedal Nasralláh v televíznom prejave a dodal, že boli zničené len „desiatky raketometov“.

Izraelská armáda uviedla, že Hizballáhu sa nepodarilo zasiahnuť vojenskú spravodajskú základňu neďaleko Tel Avivu, ktorá bola podľa vodcu libanonskej ozbrojenej skupiny v nedeľu terčom raketového a dronového útoku. „Môžem potvrdiť, že na základni Glilot nedošlo k žiadnemu zásahu,“ povedal hovorca izraelskej armády.

Hizballáh vypálil rakety typu Kaťuša s cieľom zmiasť systém protivzdušnej obrany Železná kupola, aby jeho drony mohli preniknúť do izraelského vzdušného priestoru, spresnil v televíznom prejave Nasralláh.

Hizballáh už dávnejšie prisľúbil odplatu za zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte.

(tasr, afp)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok