USA sa stále usilujú o dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu vyhlásil, že Spojené štáty sa v egyptskej Káhire stále "horlivo" pokúšajú presadiť dohodu o prímerí v Pásme Gazy. Vyjadril taktiež obavy pred ďalšou eskaláciou konfliktu na Blízkom východe.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Foto: TASR/AP Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Foto: TASR/AP

Zdroje agentúry Reuters už skôr uviedli, že rokovania v Káhire medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom o prímerí a prepustení rukojemníkov boli neúspešné a nepriniesli žiadnu dohodu. Obe strany údajne odmietli viacero kompromisných návrhov.

Sullivan na tlačovej konferencii v kanadskom Halifaxe uviedol, že americká delegácia stále rokuje so sprostredkovateľmi z Egypta a Kataru, ako aj s izraelskými diplomatmi.

Na margo nedeľných raketových útokov libanonského hnutia Hizballáh na Izrael uviedol, že USA sa obávajú, že konflikt na Blízkom východe prerastie do väčšej vojny. Dodal, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena je v sústavnom kontakte s Izraelom a o aktuálnej situácii v súvislosti s útokmi Hizballáhu je informovaná.

(tasr)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok