Talianske úrady vyšetrujú kapitána nedávno potopenej plachetnice

Pri potopení luxusnej plachetnice Bayesian v minulý pondelok zahynul britský technologický magnát Mike Lynch a ďalších šesť ľudí. Taliani začali vyšetrovať kapitána lode, informuje server Politico.

pátranie Záchranné práce krátko po potopení luxusnej plachetnice. Foto: X

Sudcovia prokuratúry v meste Termini Imerese v nedeľu popoludní vypočuli kapitána potopenej lode, Novozélanďana Jamesa Cutfielda, informovali talianske médiá. Požiadali ho, aby vysvetlil, ako sa mohlo potopiť plavidlo, ktoré bolo považované za nepotopiteľné, keďže podľa odborníkov sa dalo tragédii predísť aj za nepriaznivých poveternostných podmienok, ak by boli všetky poklopy zatvorené.

Prokuratúra na tlačovej konferencii cez víkend potvrdila, že začala prvé vyšetrovanie 51-ročného Cutfielda pre zabitie a stroskotanie lode z nedbanlivosti.

„Sme len v počiatočnej fáze vyšetrovania. V tomto štádiu nič nevylučujeme práve preto, že vyšetrovanie sa môže vyvinúť akýmkoľvek spôsobom,“ povedal šéf prokuratúry Ambrogio Cartosio.

„Tiež vyšetrujeme, prečo sa posádka zachránila tak, že nastúpila do záchranného člna, zatiaľ čo ostatní hostia ostali v trupe (lode),“ povedal ďalší prokurátor Raffaele Cammarano.

(mas)