Po zosuve pôdy v Monkovej doline sa turisti opäť do lokality dostanú. Avšak cez obchádzkovú trasu

Dočasná obchádzková trasa z ústia Monkovej doliny do Širokého sedla je od pondelka oficiálne spustená. Obchádzková trasa je značená červenou farbou a na jej smer navedie turistov nové značenie na mieste, kde sa za zastavanou časťou doliny turistický chodník delí na zelenú a červenú značku.

457152815_524142460289209_9021657161108517741_n Po zosuvoch pôdy v Monkovej doline sa turisti opäť do lokality dostanú. Avšak cez obchádzkovú trasu. Foto: FB/TANAP

Ako ďalej uvádza Tatranský národný park, obchádzková trasa je dlhšia ako pôvodný chodník a vedie jedným z menších bočných hrebeňov v Monkovej doline. Z hrebeňa opäť klesá do doliny a napojí sa na pôvodný chodník v miestach, kde nebol zničený.

K tragickej udalosti v Monkovej doline, ktorá si vyžiadala dva ľudské životy a štyroch zranených, došlo 11. júla 2024. Ľudia zostali zakliesnení v prístrešku po zásahu kamennej lavíny. V oblasti vyhlásili mimoriadnu situáciu. V prístrešku sa nachádzalo 16 osôb.

Na mieste zasahovali záchranári Horskej záchrannej služby z viacerých horských oblastí, pozemné posádky rýchlej zdravotnej pomoci, slovenský aj poľský záchranársky vrtuľník, ako aj dobrovoľní hasiči z obce Ždiar.

(tasr)