Kriminalita od roku 2014 na Slovensku klesá

Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) Stanislav Hromádka tvrdí, že sa dá logicky očakávať nárast priestupkov, keďže hranica, od ktorej je skutok trestným činom, sa zvýšila.

Prvé kolo prezidentských volieb Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka. Foto: TASR/Pavol Zachar

„Rozdiel medzi trestným činom krádeže a priestupkami je, že pri priestupkoch pod pojmom krádež máme evidovaných niekoľko skutkov – je tam sprenevera, podvod, zničenie a poškodenie veci. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že kriminalita od roku 2014 klesá,“ poznamenal Hromádka.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka evidujú dovedna na celom Slovensku 22 104 priestupkov. V predošlých rokoch za celých dvanásť mesiacov evidovali priestupkov okolo 44-tisíc.

„Vyslovene sme nechali vyhľadať kolegom aj krádeže v obchodoch za 34. týždeň tohto roka, a to číslo je 292 priestupkov – z toho len dvanásť skutkov bolo s hodnotou vyššou ako 266 eur (donedávna hranica, od ktorej sa skutok klasifikoval ako trestný čin, pozn. red),“ uviedol riaditeľ poriadkovej polície Prezídia PZ s tým, že v roku 2023 v rovnakom týždni to bolo 322 nahlásených priestupkov, z toho bolo 54 napokon riešených ako trestný čin.

(max)