Rusi vinia Česko, že im odmieta dodávať bór na liečbu rakoviny

České ministerstva zahraničia i zdravotníctva informácie však popierajú a tvrdia, že nevedia, že by sa niečo také dialo.

rakovina Ilustračná foto: Archív Štandard

Informovali o tom portál Novinky.cz i ruská tlačová agentúra TASS. Podľa Valentina Smirnova, vedeckého manažéra divízie nukleárnej medicíny ruskej štátnej korporácie Rosatom, český výrobca bóru odmieta dodať liek ruskej strane.

Uviedol to na 11. ročníku medzinárodného fóra pre technologický rozvoj „Technoprom-2024“ a situáciu označil za hroznú. Konkrétnu firmu však neoznačil. „Česi nám odmietli dodať liek (bór), ktorý zachytáva neutróny. To sú sankcie v medicíne, je to hrozné,“ povedal Smirnov.

„Informáciu o nedodávaní bóru nemôžem potvrdiť, respektíve nemáme informácie, že by išlo o negatívne rozhodnutie štátnej správy o exportnej licencii,“ uviedol pre Novinky.cz hovorca českého ministerstva zahraničia Daniel Drake.

„Avšak bombardovať onkologickú nemocnicu (v Kyjeve) a potom plakať, že s nami ostatní nechcú spolupracovať na liečbe rakoviny, pôsobí schizofrenicky,“ dodal Drake s odkazom na júlový útok na onkologické oddelenie kyjevskej detskej nemocnice.

Podobne sa vyjadrilo aj české ministerstvo zdravotníctva s tým, že o tom nemajú žiadne informácie. Server zistil, že v Českej republike existujú len dve firmy, ktoré dodávajú bór na farmaceutické účely do zahraničia. Jednou z nich má byť firma Katchem.

„My sme od Ruska nedostali žiadnu požiadavku od 26. januára 2021,“ uviedla pre portál riaditeľka firmy Iva Bártková. „Ani vtedy sa to nepodarilo, poslali sme im odkaz na online formulár k zadaniu požiadavky, ten však nikto nevyplnil,“ doplnila. Druhou firmou je Interpharma Praha, tá však situáciu nekomentovala.

Server pripomína, že bór či borany si pre vlastné účely vyrábajú tiež univerzity či nemocnice, je však vylúčené, že by Rusku svoje výrobky predávali. Podľa hovorcu Katchemu Tomáša Jelínka ide v tomto prípade čisto o výskum.

(mas)