Ruský fyzik pracujúci na vývoji hypersonických rakiet odsúdený za vlastizradu

Ruský súd v utorok odsúdil fyzika Alexandra Šipľuka na 15 rokov odňatia slobody za vlastizradu. Ide o najnovší verdikt v sérii vyšetrovania odborníkov, ktorí pracujú na vývoji hypersonických rakiet.

Šipľuka, riaditeľa popredného sibírskeho vedeckého inštitútu, zadržali ešte v auguste 2022. Úrady zároveň zadržali aj jeho kolegov Anatolija Maslova a Valerija Zveginceva pre podozrenie z vlastizrady. Maslov si vypočul rozsudok na 14 rokov väzenia v máji tohto roka.

Trojica z Inštitútu teoretickej a aplikovanej mechaniky (ITAM) patrí k takmer desiatke vedcov z oblasti vývoja technológie hypersonických rakiet, proti ktorým vzniesli úrady obvinenia z vlastizrady v uplynulých rokoch.

Šipľukov právnik sa zatiaľ nevyjadril, či sa jeho klient odvolá voči rozsudku. Súdny proces sa konal za zatvorenými dverami, čo je bežné v prípadoch týkajúcich sa vlastizrady, pripomína agentúra Reuters. Kremeľ k prípadu Šipľuka a jeho kolegov uviedol iba to, že ide o „veľmi závažné obvinenia“ a je to záležitosť bezpečnostných služieb.

Alexandr Šipľuk (57) bol podozrivý z odovzdania utajovaných materiálov na vedeckej konferencii v Číne v roku 2017. Uviedli to dve osoby oboznámené s jeho prípadom pre agentúru Reuters s tým, že fyzik je nevinný.

Zdroje agentúry tvrdia, že išlo o informácie voľne dostupné na internete. Štátne médiá uviedli, že úrady zadržali viacero vedcov pre podozrenie zo zverejnenia utajovaných materiálov v Pekingu.

Rusko sa označuje za svetového lídra v oblasti hypersonických rakiet, ktoré desaťnásobne prekonávajú rýchlosť zvuku a dokážu preniknúť aj cez systémy protivzdušnej obrany.

ITAM sídli pri meste Novosibirsk a podľa informácií na webovej stránke je registrovaný ako súčasť ruského vojensko-priemyselného komplexu.

(tasr)