Rodiny amerických rukojemníkov naliehajú na Biely dom, aby uzavrel dohodu s Hamasom bez Izraela

Príbuzní rukojemníkov, ktorých palestínski militanti uniesli 7. októbra 2023, naliehajú na vládu prezidenta Joea Bidena, aby „vážne zvážili“ uzavretie jednostrannej dohody s hnutím Hamas.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Foto: TASR/AP Jake Sullivan. Foto: TASR/AP

Ako uviedlo päť informovaných zdrojov pre americkú televíziu NBC News, na nedeľňajšom stretnutí s poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom príbuzní americko-izraelských dvojitých občanov naliehali, aby vláda posúdila možnosti ich prepustenia, ktoré by nezahŕňali Izrael.

Témou rozhovorov bolo podľa týchto zdrojov zabitie americko-izraelského rukojemníka Hersha Goldberga-Polina, ktorého militanti Hamasu podľa informácií armád Izraela a USA zabili len krátko pred tým, ako izraelskí vojaci získali kontrolu nad tunelom pri meste Rafah v Pásme Gazy.

Predstavitelia administratívy rodinám oznámili, že „preskúmajú všetky možnosti“, najlepšou nich je však stále potenciálna dohoda, na ktorej by sa podieľal aj Izrael, informovali zdroje.

Napriek tomu Biely dom zostavil zoznam väzňov v Spojených štátoch, ktorých prepustenie by lídrov Hamasu zaujalo.

Anonymní predstavitelia administratívy tiež vyjadrili názor rozšírený medzi rodinami rukojemníkov, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu nemá záujem zaviazať sa k dohode s Hamasom, ktorá by výmenou za rukojemníkov vyžadovala prímerie v Pásme Gazy.

Hamas zadržiava ešte štyroch amerických rukojemníkov, o ktorých sa USA domnievajú, že sú nažive, a administratíva sa usiluje o návrat pozostatkov ďalších troch, o ktorých sa predpokladá, že sú mŕtvi, doplnila NBC News.

Televízia ešte v júni informovala, že Bidenova administratíva interne diskutovala o možných rokovaniach s Hamasom o jednostrannej dohode o prepustení amerických rukojemníkov v Gaze, ak by sa rozhovory o prímerí s Izraelom „rozpadli“.

Táto myšlienka sa nepresadila, niektorí najvyšší predstavitelia administratívy boli dôrazne proti nej a prezident Joe Biden sa rozhodol pokračovať v snahe dosiahnuť širšiu dohodu, ktorá by zahŕňala Izrael a v konečnom dôsledku načrtla cestu k ukončeniu konfliktu.

(sab)