Bloomberg: Ukrajinská armáda si necháva pri operácii v Kurskej oblasti otvorené zadné dvierka

Kurská operácia Ozbrojených síl Ukrajiny (ZSU) ohromila spojencov Kyjeva a narušila doktrínu Kremľa o tom, že „bude brániť každý kúsok svojho územia“. Vyvoláva však aj obavy, píše agentúra Bloomberg.

Germany_Russia_Ukraine_War_Military_Aid687480070726 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo), americký minister obrany Lloyd Austin a náčelník Generálneho štábu vzdušných síl USA generál Charles Q. Brown sa vítajú počas zasadnutia Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku v piatok 6. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Od prekročenia hranice v ruskej prihraničnej oblasti 6. augusta obsadili údajne ZSU takmer 1 300 štvorcových kilometrov územia. Riaditeľ Programu medzinárodnej bezpečnosti Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) Seth Jones však uviedol, že zatiaľ nevidel dôkazy o budovaní opevnení na ruskom území.

„V skutočnosti sa nepripravujú na rozsiahlu, dlhodobú obranu,“ povedal pre Bloomberg s tým, že by mohlo ísť o súčasť kalkulácie Kyjeva, ktorý si chce nechať možnosť rýchleho ústupu, ale zároveň si nechať otvorenú cestu pokračovať v postupe a zaberaní ďalších území.

Vzhľadom na to, že ruská armáda pokračuje vo vlastnej ofenzíve na východnom fronte – najmä v Doneckej oblasti – niektorí európski predstavitelia majú obavy, že náklady na túto operáciu budú privysoké na udržanie územia v Kurskej oblasti.

Obávajú sa tiež možného scenára, že Moskva spustí masívnu protiofenzívu a Kyjev bude nútený vzdať sa územia na severovýchode. Pre Bloomberg sa vyjadrili pod podmienkou anonymity.

Na druhej strane tento vpád narušil vnímanie Ruska ako večne víťaznej strany a podporil argument Kyjeva, že vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina o „červených čiarach“ sú len prázdne frázy, píše Bloomberg.

„Putin prelial toľko krvi, že jeho ‚červené línie‘ už nemajú význam,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spojeneckým predstaviteľom na piatkovom stretnutí Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny (Ramsteinský formát) v Nemecku.

Zopakoval tiež výzvy, aby mu bolo povolené používať západné zbrane dlhého doletu na zasahovanie cieľov vo vnútri Ruska, „aby bolo Rusko motivované usilovať sa o mier“.

Povedal, že Kyjev by mohol použiť zabraté územie ako vyjednávaciu páku pri potenciálnych mierových rokovaniach. Keďže však Moskva nedáva najavo, že je pripravená vážne rokovať, niektorí spojenci sa obávajú, že Ukrajina ho nemusí udržať dostatočne dlho na to, aby poskytlo výhodu v akomkoľvek diplomatickom úsilí.

„Agresívna armáda Kremľa je teraz v defenzíve na svojom vlastnom území,“ povedal po boku Zelenského minister obrany USA Lloyd Austin.

(sb)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac