Prestrelka na hranici medzi Predjordánskom a Jordánskom si vyžiadala štyri životy

Pri streľbe na hraničnom priechode medzi Izraelom okupovaným Predjordánskom a Jordánskym kráľovstvom zahynuli štyria ľudia vrátane útočníka. Vyhlásenie izraelskej armády citovali agentúry AFP a Reuters.

Incident sa odohral na hraničnom priechode Allenbyho most známom aj ako Hraničný priechod kráľa Husseina. Ide o jediný medzinárodný hraničný priechod, ktorý Palestínčanom žijúcim v Predjordánsku umožňuje opustiť územie bez toho, aby prešli územím Izraela.

Útočník dorazil na miesto v nákladnom aute z Jordánska, vystúpil z neho a spustil paľbu na bezpečnostné zložky strážiace priechod, uviedli Obranné sily Izraela (IDF).

Zastrelil troch civilistov a následne bol eliminovaný. IDF neskôr doplnili, že usmrtené osoby pracovali pre bezpečnostnú službu a neboli súčasťou armády ani polície. Priechod spolu s izraelskou armádou strážia aj súkromné bezpečnostné služby.

Jordánske úrady priechod uzavreli a začali incident vyšetrovať, uviedol pre Reuters nemenovaný jordánsky predstaviteľ.

Napätie v Predjordánsku zvanom aj Západný breh Jordánu sa vystupňovalo po útoku militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra minulého roku. V dôsledku útokov prišlo od októbra o život najmenej 662 Palestínčanov na tomto okupovanom území, uvádza palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izraelské úrady uvádzajú, že za rovnaký čas pri palestínskych útokoch zahynulo najmenej 23 Izraelčanov.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac