Saharu zasiahli výdatné dažde a záplavy

Hoci je to jedno z najsuchších miest na Zemi, Saharu trápi jedinečná udalosť. Množstvo zrážok v tejto oblasti sa podľa bežných štandardov nemusí zdať veľké, avšak veľká časť púšte v septembri presiahne 500 percent bežných mesačných zrážok.

GU8wkKHWYAArMCj Saharu zasiahli výdatné dažde a záplavy. Foto: X/Mark McLain

Nestáva sa príliš často, aby púšť Sahara sužovali dažde. Sú veľmi zriedkavé, ale zvyčajne sú znakom toho, že sa niečo mení v poveternostnom systéme Zeme, čo naznačuje nezvyčajný stav atmosféry, ktorá prechádza do jesene a zimy. Informuje portál Severe Weather Europe.

Juh Maroka a Alžírska zasiahli v týchto dňoch prívalové dažde a záplavy. V provincii Tatá zomreli následkom toho štyria ľudia, ďalších 14 je nezvestných.

Zatiaľ čo Maroko už šesť rokov trápia sucha, v okolí mesta Warzazát napadlo len počas troch hodín 47 milimetrov zrážok. V meste Zagora blízko alžírskych hraníc to bolo za celý deň až 170 milimetrov. Na viac ako polovici celej saharskej púšte pritom bežne padne menej ako 25 milimetrov zrážok za rok.

Citovaný portál upozorňuje, že obdobná situácia nastáva v priemere menej ako raz za desaťročie. Podľa meraní sa totožná situácia v mesiaci august stala len štyrikrát za posledných 53 rokov.

(max)