Šéf kancelárie Zelenského: Uvalenie sankcií na Irán za dodávky rakiet do Ruska nestačí

Andrij Jermak zároveň žiada, aby spojenci Kyjevu umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan (vpravo) a vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak počas stretnutia 4. novembra 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Foto: TASR/AP

„Potrebujeme tiež povolenie na použitie západných zbraní proti vojenským cieľom na území Ruskej federácie, dodávky rakiet dlhšieho doletu a posilnenie našej protivzdušnej obrany,“ napísal Jermak v príspevku na sociálnej sieti Telegram.        

Spojené štáty v utorok oznámia nové sankcie voči Iránu v súvislosti s dodávkou balistických striel do Ruska, povedal počas návštevy Londýna americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Šéf americkej diplomacie predpokladá, že Moskva v najbližších týždňoch použije tieto zbrane proti Ukrajine.        

Správy o tom, že Irán práve dodáva Rusku balistické rakety krátkeho doletu, sa v médiách začali objavovať počas uplynulého víkendu. Odvolali sa pritom na anonymných amerických aj európskych predstaviteľov.        

Iránske dodávky balistických rakiet do Ruska ostro odsúdili aj Francúzsko, Nemecko a Británia, ktoré sa budú zaoberať novými sankciami voči spoločnosti Iran Air.        

„Tento krok je eskaláciou zo strany Iránu aj Ruska a predstavuje priamu hrozbu pre európsku bezpečnosť,“ uviedli krajiny v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Krajiny zároveň vyzvali Teherán, aby prestal podporovať vojenské ťaženie Ruska na Ukrajine.

(tasr)