Putin obvinil USA z podnecovania pretekov v zbrojení

„Svojím agresívnym konaním sa snažia USA dosiahnuť citeľnú prevahu, a tým rozbiť zložitú bezpečnostnú architektúru a rovnováhu síl v ázijsko-tichomorskom regióne. V skutočnosti Spojené štáty podnecujú preteky v zbrojení,“ uviedol ruský prezident.

Russia_Drills_Putin699689071415 Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok 10. septembra 2024 zúčastňuje na začiatku aktívnej fázy rozsiahleho námorného cvičenia v rámci cvičenia Oceán-2024 prostredníctvom videokonferencie z riadiaceho strediska v Kremli v Moskve. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa zároveň počas príhovoru na úvod námorných manévrov obvinil Washington a jeho spojencov z toho, že sa pripravujú rozmiestniť v tejto časti sveta rakety s krátkym a stredne dlhým dosahom. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

Spojené štáty sa podľa Putina tiež snažia posilniť svoju vojenskú prítomnosť pri ruských hraniciach. „Pod zámienkou boja proti údajnej ruskej hrozbe a potláčania Číny posilňujú USA a ich satelity vojenskú prítomnosť v blízkosti západných hraníc Ruska, v Arktíde a ázijsko-tichomorskom regióne,“ povedal.

Dodal, že Spojené štáty sa snažia za každú cenu udržať svoju vojenskú a politickú prevahu vo svete.

Putin počas príhovoru označil ruské strategické manévre s názvom Oceán-2024, ktoré sa začali v utorok, za najrozsiahlejšie cvičenia tohto druhu za uplynulých 30 rokov. Uviedol, že ich cieľom je preveriť „bojovú pripravenosť“.

„Rusko musí byť pripravené na akýkoľvek vývoj situácie,“ citovala Putina agentúra AFP.

Námorné cvičenia Oceán-2024 budú prebiehať v Tichom a Severnom ľadovom oceáne, Stredozemnom, Baltskom a Kaspickom mori. Trvať budú do 16. septembra a zapojí sa do nich viac ako 400 vojnových lodí, ponoriek a podporných plavidiel, 120 lietadiel a vrtuľníkov, ako aj 90-tisíc členov vojenského personálu.

Ruský námorný veliteľ Alexandr Moisejev uviedol, že do cvičení sa zapoja aj štyri čínske plavidlá a 15 lietadiel. Podľa čínskej agentúry Sin-chua chce Peking takto prehĺbiť „úroveň strategickej koordinácie medzi čínskou a ruskou armádou a posilniť ich schopnosť spoločne reagovať na bezpečnostné hrozby“.

(tasr)