Zelenskyj: Svet musí konsolidovať svoju reakciu na pomocníkov Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok zaviazal, že bude konsolidovať silnú celosvetovú reakciu na akúkoľvek mocnosť, ktorá pomáha ruskému vojnovému úsiliu alebo podnecuje či predlžuje vojnu na Ukrajine.

Russia_Ukraine_War449990053474 Na archívnej snímke z 16. júna 2024 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí počas tlačovej konferencie na mierovom samite o Ukrajine. Foto: TASR/AP

„Chcem odkázať všetkým na svete, ktorí ešte stále chcú nejako pomôcť Putinovi: urobíme všetko nielen na obranu nášho štátu a národa, ale aj na skutočnú konsolidáciu sveta, aby sme dôrazne reagovali na podnecovanie vojny alebo akékoľvek pokusy o jej predĺženie,“ povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom video-odkaze. Irán, ktorý podľa Washingtonu dodal Rusku balistické rakety, však menovite nespomenul.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok uviedol, že Rusko by iránske balistické rakety mohlo použiť na Ukrajine v priebehu niekoľkých týždňov. Šéf americkej diplomacie pritom varoval, že spolupráca medzi Moskvou a Teheránom ohrozuje širšiu európsku bezpečnosť.

Irán tvrdenia o dodávke balistických striel do Ruska poprel a označil ich za „škaredú propagandu“, ktorej cieľom je zakryť západnú podporu pre Izrael.

(tasr)