Ústavný súd SR bude posudzovať zmenu zákona o NIHO

Parlament ešte v júni schválil zmenu zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO). Skupina opozičných poslancov vypracovala podnet na ústavný súd.

ustavny-sud-clanokW Ústavný súd Slovenskej republiky. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) prijal ich podnet na ďalšie konanie, nevyhovel však návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Novela upravila hlavnú úlohu NIHO, pričom umožnila ministrovi zdravotníctva odvolať bez udania dôvodu jeho riaditeľa, ako aj člena dozornej rady.

O podaní na ÚS informovali v júli poslanci Národnej rady (NR) SR Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) potom, ako prezident SR Peter Pellegrini zmeny zákona podpisom odobril. „Sme presvedčení, že podpisom tejto novely prezident umožnil hrubý zásah do nezávislosti Národného inštitútu pre hodnotu a technológie, a to odvolávaním riaditeľa bez udania dôvodu a dosadením si nominanta rezortom zdravotníctva. Toto je v rozpore s ústavnými právami občanov SR, a preto podáme podnet na Ústavný súd SR,“ uviedli poslanci.

ÚS na stredajšom zasadaní pléna zároveň nevyhovel návrhu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vyhlásiť za protiústavné prechodné ustanovenia v zákone o sociálnom poistení týkajúce sa nároku na vyrovnávací príspevok.

(tasr)