Blanár: Preprava ropy je zabezpečená. Eurokomisia k tomu ničím neprispela

Minister zahraničných vecí uviedol, že dodávky ropy cez ropovod Družba budú naďalej zabezpečené, pretože od bielorusko-ukrajinskej hranice bude majiteľom ropy spoločnosť MOL.

22220231030fico_blanar_7995851 Juraj Blanár. Foto: Jakub Kotian/TASR

Európska komisia podľa Juraja Blanára (Smer) k zabezpečeniu dodávok ropy ničím neprispela a ani nepomohla: „Preprava ropy cez ropovod Družba je zabezpečená, no nie vďaka Európskej komisii, ktorá doteraz nekonala a naťahuje čas. K riešeniu a pomoci pre obyvateľov Slovenska a Maďarska napriek porušeniu Asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou neprispela a nepomohla.“

Slovensko podľa šéfa diplomacie nečakalo na Európsku komisiu a hľadalo riešenie, ktoré zabezpečí pokračovanie dodávok ropy samostatne.

„Po tom, ako ukrajinská strana pridala na zoznam sankcií aj tranzit ropy vlastnenej Lukoilom a Slovensku s Maďarskom boli tieto dodávky pozastavené, došlo k uzavretiu dohody medzi maďarskou spoločnosťou MOL, ktorej členom je aj rafinéria Slovnaft, dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodu. Majiteľom ropy sa na bielorusko-ukrajinskej hranici stane MOL a ruská ropa potečie ďalej k nám,“ uviedol Blanár s dôvetkom, že je to dobrá správa pre slovenských motoristov a celý hospodársky sektor.

„Chcem poďakovať maďarskej strane za spoluprácu,“ dodal s tým, že je rád, že Ukrajina akceptuje toto technické riešenie. Slovensko a Maďarsko vďaka tomu podľa neho zabezpečili dodávky ropy v „nezvýšenej cene a potrebnej kvalite“.

(mep)