Všetky doterajšie bombové hrozby sa ukázali ako falošné poplachy

Predpokladá sa, že tieto útoky môžu byť súčasťou hybridných aktivít zahraničného aktéra. Bolo potvrdené, že podobné útoky boli zaznamenané aj v ďalších krajinách vrátane Českej republiky, Litvy, Estónska a Lotyšska.

„Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH) od 3. septembra tohto roka zaznamenáva sériu výhražných e-mailov obsahujúcich tvrdenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch inštitúcií. Tieto útoky sa zameriavajú predovšetkým na vzdelávacie inštitúcie, ale aj na ďalšie verejné inštitúcie,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR. CBHH podľa neho priebežne monitoruje situáciu a všetky zistenia odovzdáva príslušným orgánom vrátane Policajného zboru a Národného bezpečnostného analytického centra.

Ako pripomenul ÚV, Slovensko v máji 2024 čelilo podobnej vlne e-mailových hrozieb, ktorá zasiahla veľké množstvo školských zariadení. „Hoci páchateľ zatiaľ nebol identifikovaný ani nebolo verejne potvrdené zapojenie cudzieho štátu, prebiehajúce vyšetrovanie pokračuje a spolupráca s medzinárodnými partnermi je nepretržitá,“ doplnil.

Spomenul primárne ciele útokov, ako preťažovanie stredísk tiesňového volania, vyťažovanie bezpečnostných zložiek či testovanie reakcií a správania štátnych inštitúcií. Zámerom môže podľa nich byť tiež narušenie chodu napadnutých inštitúcií i šírenie neistoty a strachu s cieľom oslabiť dôveru verejnosti v štátne inštitúcie.

V takýchto situáciách ÚV odporúča riadiť sa pokynmi Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Ministerstva vnútra SR a Policajného zboru. Rovnako nezverejňovať obsah výhražných e-mailov a okamžite ich nahlásiť štátnym inštitúciám. Okrem toho verejne nešíriť neoverené informácie, printscreeny výhražných e-mailov ani komunikáciu s páchateľmi, monitorovať aktivity detí na sociálnych sieťach a neposkytovať páchateľovi publicitu v médiách.

Rodičom odporúča zachovať pokoj. ÚV ich ubezpečil, že deti nie sú v ohrození a školy v spolupráci s políciou prijímajú všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie plynulého priebehu vyučovania.

(tasr)