Britské úrady údajne povolia použiť rakety Storm Shadow s dlhým doletom na útoky v Rusku

Uviedli to britské vládne zdroje pre The Guardian.

Zelenskyj v Británii Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Podľa uvedených zdrojov sa už o tomto kroku rozhodlo, avšak oficiálne oznámenie sa neočakáva ani v piatok, keď sa britský premiér Keir Starmer stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom. V článku sa uvádza, že britská strana považuje verejné vyhlásenie o použití rakiet dlhého doletu na úder proti Rusku za „príliš provokatívne“.

Jeden zo zdrojov denníku The Guardian povedal, že bez takéhoto rozhodnutia by sa spoločná návšteva britského ministra zahraničných vecí Davida Lammyho a amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Kyjeve neuskutočnila.

Je tiež „dosť pravdepodobné“, že Ukrajina bude môcť použiť Storm Shadow s určitými obmedzeniami, „aby sa zabránilo unáhleným alebo zbytočným útokom“, uvádza sa v článku.

Rakety Storm Shadow, vyvinuté v spolupráci medzi Britániou a Francúzskom, disponujú doletom v rozmedzí 250 až 500 kilometrov. Prvé kusy na Ukrajinu dodali v máji 2023.

(let)


Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac