Washington Post: Izraelskí vojaci zabili americkú aktivistku v Predjordánsku po odznení protestu

„Incident sa odohral počas násilných nepokojov,“ uvádza sa vo vyhlásení IDF k streľbe 6. septembra. Washington Post (WP) analýzou piatkového videa zistil, že streľbu spustili vojaci vyše pol hodiny po vrchole protestov.

Israel Palestinians American Killed Na nedatovanej rodinnej fotografii, ktorú poskytlo Medzinárodné hnutie solidarity v piatok 6. septembra 2024, je Aysenur Ezgi Eygi zo Seattlu. Foto: TASR/AP

Aysenur Eygiová (26) bola na demonštrácii na Západnom brehu Jordánu prvý raz v živote, svojim kolegom aktivistom povedala, že chce byť „ochrannou prítomnosťou“ pre Palestínčanov, ktorí čelia rastúcej represii izraelských bezpečnostných zložiek a pribúdajúcim nelegálnym osadníkom.

Investigatíva WP odhalila, že Eygiovú zastrelili viac ako pol hodiny po odznení vrcholu konfrontácií medzi demonštrantmi a Obrannými silami Izraela (IDF) a približne 20 minút po presune demonštrantov na hlavnú cestu v dedine Beita neďaleko Nábulusu – teda viac ako 200 metrov od vojakov.

IDF spustili paľbu do davu, pričom Eygiovú zasiahli do hlavy, potvrdil pre WP palestínsky tínedžer, ktorý podľa vlastného svedectva stál asi 20 metrov od Američanky tureckého pôvodu a streľba zranila aj jeho. Armáda v odpovedi pre denník nepotvrdila, či bol tiež cieľom streľby.

IDF s odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie tiež odmietli odpovedať na otázky WP o tom, prečo ich sily strieľali na demonštrantov tak dlho po ich ústupe a zo vzdialenosti, z ktorej nepredstavovali žiadnu zjavnú hrozbu.

Palestínski demonštranti v blízkosti Beity vykonávali pravidelné piatkové modlitby – ide o súčasť protestu proti legalizácii tamojšej osady Evyatar, o ktorý sa zaslúžil radikálny izraelský minister financií Bezalel Smotrič.

(sab)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac