Eurokomisia popiera Blanárove tvrdenia, že nekonala rýchlo ohľadom ropovodu Družba

Európska komisia od začiatku sporu v súvislosti s prepravou ropy cez ropovod Družba na Slovensko rýchlo podnikla všetky potrebné kroky na riešenie tejto otázky, uviedol hovorca EK Olof Gill pre spravodajcu TASR.

Juraj Blanár v Žiline Minister Blanár vníma Európsku úniu ako mierový projekt. Foto: David Markovič

Komisia tak odmietla stredajšie vyhlásenie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára, že nekonala v súvislosti s dodávkami ropy od spoločnosti Lukoil a „naťahuje čas“.

„Európska komisia od začiatku rýchlo podnikla všetky potrebné kroky na riešenie tejto otázky. Situáciu pozorne sledujeme a vedieme neustály dialóg s Maďarskom a Slovenskom, ako aj s Chorvátskom a Ukrajinou. Zistili sme, že bezpečnosť dodávok ropy nie je ohrozená,“ povedal Gill.

Hovorca exekutívy EÚ zároveň pripomenul, že ukrajinské orgány verejne aj Európskej komisii potvrdili, že Lukoil je jedinou spoločnosťou, na ktorú Ukrajina uvalila sankcie, a že obchodníci s ropou môžu pokračovať vo svojej činnosti na ukrajinskom území.

„Vyjadrenie ministra Blanára len potvrdzuje predchádzajúce hodnotenie Európskej komisie, teda že Lukoil nie je jediným ruským dodávateľom ropy do Maďarska a na Slovensko,“ vysvetlil Gill.

Šéf slovenskej diplomacie v stredu oznámil, že preprava ropy cez ropovod Družba pre Slovensko je zabezpečená. „No nie vďaka Európskej komisii, ktorá doteraz nekonala a naťahuje čas. K riešeniu a pomoci pre obyvateľov Slovenska a Maďarska napriek porušeniu Asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ neprispela a nepomohla. Nečakali sme na Európsku komisiu a hľadali sme riešenie, ktoré zabezpečí pokračovanie dodávok ropy,“ uviedol Blanár.

Vysvetlil, že po tom, ako ukrajinská strana pridala na zoznam sankcií aj tranzit ropy vlastnenej Lukoilom a Slovensku s Maďarskom boli tieto dodávky pozastavené, došlo k uzavretiu dohody medzi maďarskou spoločnosťou MOL, ktorej členom je aj rafinéria Slovnaft, dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodu.

Majiteľom ropy sa na bielorusko-ukrajinskej hranici stane MOL a ruská ropa potečie aj na Slovensko, čo je podľa Blanára „dobrá správa pre slovenských motoristov a celý hospodársky sektor“.

(tasr)


Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac