Gašpar: Výbor pre kontrolu SIS je nefunkčný, lebo Kolíková nepoverila podpredsedov vykonávať jeho činnosť

Predstavitelia strany Smer počas piatkovej tlačovej konferencii opäť zopakovali, že Máriu Kolíkovú (SaS) z funkcie podpredsedníčky výboru Národnej rady na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) odvolali pre porušenie zákona.

Tibor Gašpar Tibor Gašpar. Foto: Martin Baumann/TASR

„Výbor nie je nečinný preto, lebo sme odvolali Kolíkovú, ale preto, lebo ona nepoverila ani jedného z dvoch podpredsedov k tomu, aby mohol výbor organizovať a vykonávať kontrolnú činnosť,“ povedal Tibor Gašpar.

Zdôraznil, že Kolíková porušila zákon o SIS.

„V zákone sa píše, že ak kontrolný orgán zistí porušenia zákona o SIS pri svojej kontrolnej činnosti, oznamuje to vybraným subjektom, medzi nimi aj generálnej prokuratúre. Keď prišla do výboru zmena štatútu SIS, výbor prijal uznesenie, že berie zmenu na vedomie,“ uviedol s tým, že Kolíková vzápätí napísala list na generálnu prokuratúru.

„V liste napísala, že sa na generálnu prokuratúru obracia ako opozičná poslankyňa a súčasne predsedníčka osobitného kontrolného výboru,“ ozrejmil podpredseda parlamentu Gašpar. Aj v hlavičke listu pritom mala podľa predstaviteľov strany uviesť, že je predsedníčkou spomínaného výboru.

Strana Smer zároveň trvá na tom, že dôvody na odvolanie Kolíkovej naďalej pretrvávajú. „My máme záujem, aby sa výbor čím skôr sfunkčnil, ale nebude to cez pani Kolíkovú. Je to absolútne nepriechodné. V zmysle nejakých tradícii tohto parlamentu trváme na tom, že predsedom má byť predstaviteľ opozície. Dokonca tento post patrí aj SaS,“ uzavrel Gašpar.

Gašparov kolega a člen výboru Richard Glück, že porušovanie zákona nepovažuje za dobrú robotu opozície.

„Pamätám si, že ako predsedníčka nám dala hlasovať o tom, že zmenou štatútu došlo k porušeniu zákona. Aj opoziční poslanci hlasovali, že výbor uznesením berie na vedomie zmenu štatútu,“ spresnil s tým, že Kolíková si pritom odbiehala aj na ústavnoprávny výbor, ktorého členom nie je. Následkom toho výbor na kontrolu činnosti SIS nemohol zasadať.

(max)