Národné bezpečnostné analytické centrum je v čiastočnej pohotovosti

Rozhodol o tom riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar.

pavol gašpar Pavol Gašpar. Foto: Dano Veselský/TASR

Ten skôr, ako k rozhodnutiu dospel, konzultoval aj s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas) a predstaviteľmi ostatných bezpečnostných zložiek.

„V rámci viacerých zaznamenaných aktivít vrátane pokračujúcich útokov vo forme výhražných e-mailov školám, letiskám, cirkevným objektom, ale aj iným inštitúciám je aktívna medzirezortná spolupráca, ako aj spolupráca so zahraničnými partnermi absolútne kľúčová pri zabezpečení ochrany záujmov Slovenskej republiky a bezpečnosti jej občanov,“ uviedol Gašpar.

Ako poznamenala hovorkyňa SIS Katarína Némová, cieľom týchto útokov môže byť najmä šírenie neistoty u ľudí a snaha oslabiť ich dôveru v štátne inštitúcie.

Taktiež narušenie činnosti viacerých inštitúcií a znepríjemnenie života občanom Slovenska, vyťažovanie bezpečnostných zložiek a testovanie ich reakcie. Miera rizika však podľa nej zostáva aj naďalej v nízkom stupni, ide o jedno z viacerých prijatých opatrení.

Polícia v piatok informovala, že pokračuje v prijatých bezpečnostných opatreniach v súvislosti s výhražnými správami adresovanými v posledných dňoch rôznym subjektom. V žiadnom prípade sa podľa nej reálna hrozba nepotvrdila.

(tasr)