Británia odmietla obvinenia Moskvy o špionáži diplomatov ako "úplne nepodložené"

Vzťahy medzi Londýnom a Moskvou sú už roky napäté aj v dôsledku dvoch otráv popredných ruských disidentov na území Británie.

Zelenskyj kritizoval NATO a vyzval Britániu na sprísnenie sankcií voèi Rusku Na snímke britský parlament. Foto: TASR/AP

Britská vláda v piatok odmietla, že by jej šiesti diplomati v Rusku boli špiónmi, a obvinenia Moskvy označila za úplné nepodložené. Reagovala tak na oznámenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o odobratí akreditácie šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a ohrozenia bezpečnosti Ruska“. Informuje o tom agentúra AFP.

Šesť diplomatov už podľa agentúry odcestovalo z Ruska a nahradili ich noví.

Podľa britského ministerstva zahraničných vecí je odobratie akreditácie odvetným opatrením Moskvy v nadväznosti na kroky Západu, namierené proti štátom riadeným aktivitám Ruska v Európe a v Británii“. Sme bezvýhradne odhodlaní chrániť naše záujmy,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení a dodalo, že sa za to „nemieni ospravedlňovať“.

Británia je jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva v prebiehajúcej vojne, ktorá sa začala inváziou Ruska na územie Ukrajiny. Kyjev v súčasnosti žiada o povolenie Británie a USA používať svoje rakety s dlhým doletom na ciele v Rusku, na čo ruský prezident Vladimir Putin reagoval, že by sa tým NATO priamo zapojilo do konfliktu s Moskvou.

Londýn v máji oznámil, že za špionáž vyhostil ruského pridelenca. Niekoľkým ruským nehnuteľnostiam tiež odobral štatút diplomatických zariadení. Taktiež zaviedol päťročné časové obmedzenie na misie ruských diplomatov.

(tasr)