Eurokomisia odklepla vyššie zálohové platby pre poľnohospodárov v Únii

Opatrenia, ktoré Európska komisia prijala, majú poľnohospodárom poskytnúť podporu a zároveň zabezpečiť právnu istotu pre členské štáty.

Ilustračné foto Foto: FB Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora - SPPK Ilustračné foto. Foto: FB Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora - SPPK

Ako informovala Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, komisia chce takto pomôcť riešiť problémy s likviditou, ktorým mnohí poľnohospodári v súčasnosti čelia.

„Týmto krokom môžu členské štáty umožniť poľnohospodárom získať až 70 percent svojich priamych platieb vopred k 16. októbru, namiesto súčasných 50 percent. Podobné zvýšenie sa týka aj zálohových platieb na intervencie na plochu a na zvieratá v rámci rozvoja vidieka, ktoré môžu narásť až na 85 percent namiesto bežných 75 percent,“ objasnila Ludviková.

Poľnohospodári v EÚ čelia pretrvávajúcim problémom s likviditou, predovšetkým kvôli extrémnym poveternostným javom, vysokým úrokovým sadzbám na finančných trhoch a vysokým cenám poľnohospodárskych vstupov a komodít. „Mnohé členské štáty požiadali o toto povolenie s cieľom reagovať na tieto výzvy a zabezpečiť hospodársku bezpečnostnú sieť pre poľnohospodárov v EÚ,“ oznámila eurokomisia.

Ludviková ďalej doplnila, že komisia už skôr v tomto roku zaviedla opatrenia, ktoré priniesli poľnohospodárom a vnútroštátnym správnym orgánom väčšiu flexibilitu. Taktiež rozdelila aj časť poľnohospodárskej rezervy medzi poľnohospodárov z niektorých členských štátov, ktorí čelili značným ťažkostiam v dôsledku výnimočného počasia.

(sita)