Polícia v Bruseli rozbila zločineckú skupinu predávajúcu strelné zbrane

K rozbitiu organizácie podozrivej z rozsiahleho obchodovania so strelnými zbraňami viedla obsiahla policajná akcia v Bruseli, ktorú koordinovala federála justičná polícia v spolupráci so špeciálnymi jednotkami.

Puškové náboje, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Puškové náboje, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Agentúra Belga odvolávajúca sa na bruselskú prokuratúru spresnila, že ku koordinovanej policajnej operácii došlo 7. septembra. Jej výsledkom bolo, že na šesť osôb vydali zatykač a zásahové jednotky zadržali viac ako 110 poloautomatických strelných zbraní a „značné“ množstvo streliva.

Rozložená zločinecká organizácia je podozrivá z predaja a dodávania strelných zbraní v Bruseli aj mimo neho a podľa vyšetrovateľov by mohla mať úzke prepojenie s inými zločineckými skupinami v zahraničí. To by vysvetlilo tranzit veľkého množstva zbraní do Belgicka.

Zaistené zbrane nemajú žiadne kontrolné a spoľahlivé označenie ani žiadne identifikačné čísla. Bruselská prokuratúra zdôraznila, že ide o prax, ktorú využívajú najmä zločinecké skupiny, pretože sťažuje vysledovateľnosť predávaných zbraní.

Príprava policajnej operácie a s tým spojené vyšetrovanie trvali niekoľko mesiacov, zmobilizovali značné finančné zdroje a vyžiadali si úzku spoluprácu medzi rôznymi jednotkami federálnej polície. Prokuratúra pripomenula, že vyšetrovanie stále prebieha.

(tasr)