Poľsko sa chystá vyhlásiť na zaplavených územiach stav živelnej pohromy

Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu živelnej pohromy.

Lídri EÚ sa dohodli na 50-miliardovej pomoci pre Ukrajinu Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie súvisí s extrémnymi dažďami a záplavami, ktoré postihli mnohé miesta v južnej a juhozápadnej časti Poľska. Najdramatickejšia situácia je v Dolnom Sliezsku a Opolskom vojvodstve.

Podľa zákona sa stav živelnej pohromy vyhlasuje na čas potrebný na zabránenie alebo odstránenie následkov prírodnej katastrofy, pričom najdlhšie na 30 dní.

Poľský premiér súčasne sumarizoval, že situácia na mnohých miestach v Poľsku je dramatická, a apeloval na obyvateľstvo, aby rešpektovalo pokyny záchranných zložiek týkajúce sa evakuácie.
    
(tasr)              


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac