Z väznice v Nigérii ušlo takmer 300 väzňov vrátane islamistov z Boko Haram

Väzni ušli vďaka zrúteniu časti väzenského múru podmáčaného počas nedávnych záplav.

Niger Coup Nigerskí policajti. Foto: TASR/AP

Z väznice v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie ušlo 281 väzňov vrátane odsúdených členov islamistických milícií Boko Haram. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá vo svojej správe citovala hovorcu väznice Umara Abubakara.

Ten objasnil, že väzni ušli vďaka zrúteniu časti väzenského múru podmáčaného počas nedávnych záplav. Podľa jeho slov sa zatiaľ podarilo dolapiť siedmich väzňov na úteku.

Maiduguri je hlavné mesto štátu Borno, kde od roku 2009 často dochádza k útokom na civilistov a vojakov zo strany militantov z Boko Haram. Minulý týždeň v utorok silné dažde v oblasti spôsobili pretrhnutie priehrady a veľké záplavy v časti mesta.

Záplavami je po výdatných dažďoch postihnutá celá oblasť Sahelu, kde sa nachádza aj časť územia Nigérie. Podľa OSN je v zaplavenom regióne vysídlených viac ako pol milióna ľudí a zničených okolo 300-tisíc domov.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac