Šanghaj zasiahol tajfún Bebinca

Čínske veľkomesto Šanghaj zasiahol v pondelok ráno tajfún prvej kategórie Bebinca - najsilnejší tropický cyklón, ktorý priamo zasiahol toto finančné centrum od tajfúnu Gloria v roku 1949.

Tajfún sprevádzaný vetrom s nárazmi s rýchlosťou viac ako 150 km/h dorazil k mestu s takmer 25 miliónmi obyvateľov podľa čínskych médií okolo 07.30 h miestneho času (01.30 h SELČ).

Šanghaj je len zriedka vystavený priamym zásahom silných tajfúnov, väčšina ktorých postihuje južné oblasti Číny. Práve južnú provinciu Chaj-nan zasiahol minulý týždeň tajfún štvrtej kategórie Jagi, kde si vyžiadal štyri obete.

Čínska štátna televízia CCTV informovala, že v nedeľu od 20.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) boli pozastavené všetky lety na dvoch najdôležitejších letiskách Pchu-tung a Chung-čchiao, ktorých prevádzka už bola predtým obmedzená.

V obmedzenom režime funguje aj hlavná železničná stanica v Šanghaji. Dočasne sú zatvorené niektoré zábavné parky.

Bebinca sa ako tropická búrka v noci na nedeľu prehnala ponad japonský ostrov Amami, pričom rýchlosť vetra dosahovala až 198 kilometrov za hodinu. V piatok spôsobila na Filipínach záplavy a vyžiadala si tam šesť obetí.


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac