Dolné Rakúsko vyhlásili za oblasť katastrofy. Zástupca hajtmana varuje pred "masívnymi povodňami"

Zástupca krajinského hajtmana Stephan Pernkopf povedal, že "situácia sa zhoršuje v dôsledku masívneho dažďa v celej krajine," a varoval pred "masívnymi povodňami". Dodal, že na niektorých miestach, kde je pôda premočená, môže dôjsť aj k zosuvom.

Austria_Floods713541072411 Voda z Dunajského kanála, bočného ramena Dunaja, ktorá sa vyliala v centre Viedne v nedeľu 15. septembra 2024. Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou. Foto: TASR/AP

V Rakúsku sú zaplavené aj cesty, uvádza agentúra DPA. V niektorých obciach severne od Viedne museli hasiči tamojších obyvateľov v noci na nedeľu zachraňovať po tom, čo v dôsledku povodní uviazli vo svojich domoch. Jedného vodiča museli zachrániť po tom, čo autom vošiel do vôd rieky Pielach západne od Viedne, ktorá sa vyliala z brehov.        

Hasiči museli v niektorých oblastiach použiť gumené člny. Ľudí bývajúcich blízko riek úrady požiadali, aby svoje domovy opustili.        

Vyhlásením zóny za oblasť katastrofy majú úrady rozšírené právomoci na nariadenie evakuácie, spresňuje DPA. Vo Viedni došlo k čiastočnému zastaveniu dopravy na dvoch linkách metra z preventívnych dôvodov.        

Situácia je vážna predovšetkým v oblastiach okolo riek Kamp a Krems, ktoré sa vlievajú do Dunaja.     

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac