Prívalové dažde a povodne v strednej Európe si vyžiadali už osem obetí

V stredoeurópskych krajinách, ktoré postihli rozsiahle povodne a nútené evakuácie v dôsledku silných prívalových dažďov, sa v nedeľu zvýšil počet obetí.

Záplavy v Rumunsku Hasič nesie staršieho muža. Foto: TASR/AP

Povodne si vyžiadali šesť obetí v Rumunsku a po jednej v Rakúsku a Poľsku. V Česku sú nezvestné štyri osoby, ktoré strhla voda, uviedla tamojšia polícia.

Veľké záplavy zasiahli viaceré stredoeurópske štáty vrátane Rakúska, Česka, Poľska a Rumunska. Nasledovať by však mohli i Slovensko a Maďarsko v dôsledku tlakovej níže zo severného Talianska, ktorá od štvrtka prináša do regiónu rekordné zrážky.

V Česku bola zasiahnutá veľká časť krajiny a úrady vyhlásili najvyššie výstrahy pred povodňami v približne 100 oblastiach. Najhoršia situácia panuje na severovýchode krajiny pri hraniciach s Poľskom a Slovenskom. V sliezskom meste Opava medzičasom vyzvali približne 10-tisíc ľudí z asi 56-tisícovej populácie, aby sa presunuli do vyššie položených lokalít.

„Nie je dôvod čakať,“ povedal pre český verejnoprávny rozhlas primátor Opavy Tomáš Navrátil. Uviedol, že situácia je horšia ako počas posledných ničivých povodní v roku 1997 známych ako „povodeň storočia“.

„Musíme sa sústrediť na záchranu životov,“ povedal v nedeľu pre Českú televíziu premiér Petr Fiala. Jeho vláda sa mala stretnúť v pondelok, aby zhodnotila škody. To najhoršie „ešte nie je za nami“, varoval premiér. Optimistickejšie vyznieval prezident Petr Pavel, ktorý povedal, že „je zrejmé, že sme sa z predchádzajúcej krízy poučili“.

Tisíce ďalších evakuovali aj v takmer úplne zaplavených mestách Krnov a Českom Těšíne. Rieka Odra, ktorá tečie do Poľska, dosahovala v Ostrave a Bohumíne extrémne hladiny, čo si vyžiadalo evakuáciu. Mestá a dediny v Jeseníkoch vrátane miestneho centra Jeseníka boli zaplavené a izolované rozbúrenými vodami, ktoré premenili cesty na rieky. Armáda vyslala na pomoc pri evakuácii vrtuľník.

(sita)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac