Meky Žbirka ožíva v Londýne

V pondelok (16. septembra) v Londýne slávnostne otvoria výstavu legendárneho Mira Žbirku s názvom "Roky a dni", ktorá mapuje život slovenského hudobníka.

spevák a hudobník Miroslav Žbirka uvedenie novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka Miroslav Žbirka. Foto: Dano Veselský/TASR

Výstava s názvom „Miro Žbirka: Years and Days/Roky a dni“ sa po úspechu v Bratislave, Košiciach a v Prahe na istý čas sťahuje do Londýna.

Ten mal u Mira Žbirku osobité miesto a zásadne ovplyvnil jeho umelecké smerovanie. V Londýne strávil množstvo času a podarilo sa mu tam nakoniec splniť si celoživotný sen – nahrávať v meke populárnej hudby – Abbey Road, informuje portál musicpress.

Návštevníkov čakajú relikvie z osobného a profesijného života tejto česko-slovenskej hudobnej legendy, vypočuť si budú môcť Mekyho piesne cez silent disco a pozrieť si aj doposiaľ nezverejnené fotografie.

Na slávnostnom otvorení výstavy sa zúčastní rodina aj blízki Mekyho spolupracovníci. Výstava bude verejnosti prístupná od 17. septembra do 7. novembra 2024 v priestoroch Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Londýne, každý pondelok a štvrtok od 10:00 do 17:00.

Záujem návštevníkov je potrebné oznámiť aspoň deň vopred na emailovej adrese: [email protected].

Za projektom stojí Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Londýne v spolupráci s Kate Niklas a agentúrou Pishter Limited.

(let)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac