Zvýšenie hladiny Dunaja znamená aj úpravu chodu vodovodnej siete

Na možné odstávky sa musia pripraviť predovšetkým obyvatelia mestských častí Devín a Devínska Nová Ves.

459752521_905709768271547_9065955197766384542_n Dunaj zatopil promenádu pred Euroveou, 16. 9. 2024. Foto: Facebook/BSK

Niektoré mestské časti Bratislavy pristupujú k úprave chodu vodovodnej siete tak, aby aj naďalej bola zabezpečená dodávka pitnej vody. Tá však môže byť za istých okolností prerušená. Súvisí to s odstavením vodných zdrojov a ich kvalitou.

„V tejto chvíli nechceme predbiehať a momentálne sme schopní úpravami na vodovodnej sieti zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou z iných vodárenských zdrojov a vodojemov. Ak sa situácia zmení, budeme v spolupráci so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie cisternami alebo barelmi s pitnou vodou,“ skonštatoval hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Matúš Stračiak.

Po ustúpení vody bude podľa neho potrebných niekoľko hodín na ustálenie situácie.

Vodárenská spoločnosť eviduje v súčasnosti viacero porúch na svojej infraštruktúre, ktoré je zložitejšie opraviť práve v súvislosti s povodňami. Ide o niektoré obce v spádovom území BVS. Na týchto miestach zabezpečujú náhradné zásobovanie pitnou vody cisternami alebo barelmi.

„Takže v prípade výpadku pitnej vody budeme so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie pitnou vodou,“ doplnil Stračiak.

Hlavné mesto potvrdilo, že v spolupráci s BVS rieši otázku zásobovania pitnou vodou pre Devín, keďže ide o jeden z možných scenárov. Na takúto možnosť pripravuje svojich obyvateľov aj samotná mestská časť.

O náhradnom zásobovaní bude v prípade potreby informovať, momentálne sa podľa nej predpokladá zásobovanie galónmi z Devínskej Novej Vsi.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac