Kubina: Reorganizácia NAKA bola urobená nezákonne

Advokát Peter Kubina tvrdí, že zákon o štátnej službe stanovuje, aby návrh na prevedenie či preloženie policajta na inú funkciu z dôvodu reorganizácie bol vopred prerokovaný s príslušným odborovým orgánom. To sa podľa neho pri rušení NAKA nestalo.

Peter Kubina. Foto: František Iván/TASR

„’Vopred‘ znamená ešte pred vydaním príslušného personálneho rozkazu a určite to neznamená až po jeho vykonaní. Personálne rozkazy, ktorými bola zrealizovaná reorganizácia NAKA, boli vydané v posledných dňoch mesiaca august 2024, s účinnosťou od 1. septembra 2024,“ napísal Kubina na sociálnej sieti.

Text sprevádza aj fotografia stanoviska Odborového zväzu polície (OZP), ktorú získal klient advokáta „zákonnou cestou“.

„Požiadal ma, aby som ho zverejnil. Z tohto stanoviska OZP je zrejmé, že návrhy týchto personálnych rozkazov boli OZP predložené na prerokovanie až 6. septembra 2024, teda cca týždeň po ich vydaní a vykonaní. Takže určite neboli prerokované ‚vopred‘, ako káže zákon,“ domnieva sa Kubina.

„Tiež vyznieva veľmi zaujímavo (ba až podvodne), že 6. septembra 2024 boli OZP predložené ‚návrhy‘ personálnych rozkazov, ktoré v tom čase už boli cca týždeň účinné a dokonca aj vykonané. Niet sa teda prečo čudovať, že stanovisko OZP k týmto personálnym rozkazom bolo nesúhlasné, keďže takáto hrubá a očividná nezákonnosť sa len tak nevidí,“ dodal.

V praxi to podľa advokáta znamená, že všetky „personálne rozkazy dotknuté touto vadou boli vydané v rozpore so zákonom“.

„U tých policajtov, ktorí sa proti nim odvolali, je to dôvod na ich zrušenie. U tých, ktorí sa neodvolali a o tejto vade nevedeli, je to dôvod na obnovu konania. Na počítanie škôd je ešte priskoro, ale časom určite dôjde aj na to,“ napísal Kubina s tým, že možno by to mohlo zaujímať aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

(max)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac