Českí policajti zaznamenali prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach

Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus. V pondelok to uviedla stanica ČT24.

ČR Česko Počasie Záplavy Povodne situácia Situácia po opadnutí vody v českom meste Jeseník. Foto: TASR/AP

Kraj patrí k tým, ktoré povodne postihli najviac. Situácia sa zhoršila aj v krajskom meste Ostrave, kde sa pretrhla hrádza, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.        

„Bol som pred malou chvíľou krajskou políciou informovaný o prvých prípadoch pokusu o rabovanie. Dôrazne toto konanie odsudzujem! Ide o hyenizmus a nízkosť niektorých jedincov zneužívajúcich nešťastie ľudí, ktorí pre veľkú vodu museli opustiť svoje domy alebo firmy,“ povedal podľa servera iDNES.cz Bělica.

Niekoľko policajtov tam preto na opustené obydlia dozerá. Hajtman zdôraznil, že polícia bude voči páchateľom postupovať nekompromisne a vinníkov čakajú „najtvrdšie postihy“.        

Napätá situácia je aktuálne v Ostrave, kde sa evakuujú viaceré mestské časti. V noci začala podľa Bělicu stúpať voda, pričom nebola jasná príčina. Na základe prieskumu z vrtuľníka zistili, že v hrádzi pri sútoku riek Opava a Odra sú dva defekty, cez ktoré preteká 100 metrov kubických vody za sekundu. Preventívne bola už nedeľu odstavená tepelná elektráreň v Třeboviciach, v dôsledku čoho je Ostrava bez tepla aj teplej vody. Zaplavená je tam aj stanica Ostrava-Svinov.        

Ministerstvo pre miestny rozvoj (MMR) v pondelok oznámilo, že do troch týždňov od konca stavu nebezpečenstva chce predložiť komplexnú stratégiu obnovy území zasiahnutých povodňami. „Už v predstihu rezort pripravil na obnovu majetku samospráv stovky miliónov korún v programe Živel a usiluje o jeho podstatné navýšenie,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti X. Podporu je podľa neho možné využiť na opravy poškodených ciest, mostov či škôl. O možnostiach ďalšieho financovania chce rokovať s EÚ.        

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac