Sudca ŠTS vymeral bývalému vysokému policajnému funkcionárovi nový trest

Norbert Paksi si v utorok na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vypočul trest po tom, ako mu bola povolená obnova konania.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokraèuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Norbert Paksi. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pri nezmenenom výroku o vine mu samosudca ŠTS uložil úhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky, sedem mesiacov a sedem dní, teda presne toľko, koľko si už obvinený odsedel vrátane väzby. Dostal tiež peňažný trest vo výške 50-tisíc eur. Rozsudok je právoplatný.

Rozsudku ŠTS predchádzalo modifikované, nové znenie dohody o treste, na ktorej sa dohodol prokurátor s obvineným. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byž úmyselne zmarený, súd ustanovil náhradný trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov.

ŠTS pôvodne v máji 2021 odsúdil bývalého policajného funkcionára na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní piatich rokov a zároveň mu uložil trest prepadnutia majetku.

Bol obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti, ako aj pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Vinu priznal, dohodu o vine a treste schválil súd.

V apríli tohto roku však ŠTS obvinenému povolil obnovu konania. Vychádzal z nálezu Ústavného súdu SR o protiústavnosti povinného ukladania trestu prepadnutia majetku pri vybraných trestných činoch.

Národná kriminálna agentúra Paksiho zadržala spolu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom v októbri 2020. Bol vo väzbe a spolupracoval s políciou.

(tasr)