Ruský súd sprísnil trest mužovi, ktorý kritizoval vojnu na Ukrajine

Ruský súd sprísnil trest mužovi, odsúdenému za kritiku vojny na Ukrajine, z piatich rokov povinnej práce na päť rokov väzenia.

Vojna na Ukrajine Zničený rodinný dom po ostreľovaní v ukrajinskom meste Buča. Foto: Jakub Kotian/TASR

Jurij Kochovec v pouličnej ankete pre Rádio Sloboda (RFE/RL) v júli 2022 obvinil ruských vojakov z bezdôvodného strieľania na civilistov na kyjevskom predmestí Buča. Taktiež povedal, že za rozpútanie vojny na Ukrajine je zodpovedné Rusko a že ruské vedenie ju musí aj zastaviť. Kochovec vyjadril presvedčenie, že následne dôjde aj k uvoľneniu vo vzťahoch Ruska s alianciou NATO a so všetkými ostatnými krajinami.

„V apríli 2024 ruský súd odsúdil 38-ročného muža na päť rokov povinnej práce za šírenie „nepravdivých informácií o ruskej armáde“. Prokuratúra sa však odvolala a žiadala prísnejší trest.

Sudca moskovského súdu v utorok oznámil zmenu rozsudku, pričom Kochovcovi udelil trest piatich rokov v trestaneckej kolónii.

V Rusku dosiaľ zadržali, udelili pokutu alebo uväznili tisíce ľudí, ktorí vyjadrili nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. Skupiny na ochranu práv tvrdia, že ide o mimoriadne tvrdé postupy, ktoré pripomínajú sovietske časy, píše AFP a dodáva, že takmer všetci predstavitelia opozície opustili Rusko a úrady zakázali nezávislé spravodajstvo o konflikte na Ukrajine.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac