Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek odmieta konsolidačné opatrenia vlády

Tie podľa nich ohrozia rast miezd sestier, pôrodných asistentiek a zdravotníckych pracovníkov. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) zároveň upozorňuje, že to ešte viac prehĺbi už terajší nedostatok zdravotníckeho personálu.

zdravotná sestra Silvia Odelgová z oddelenia urológie bezpeènostná kanyla príprava Ilustračný obrázok. Foto: Milan Kapusta/TASR

„Je poľutovaniahodné, že vláda SR so súhlasom ministerstva zdravotníctva prehlbuje krízu v zdravotníctve a otvára dvere ďalšiemu exodu sestier a pôrodných asistentiek zo systému zdravotníctva,“uviedla uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Dodala, že práve pre konsolidáciu sa má spomaliť valorizácia platov pracovníkov v zdravotníctve. To podľa nej spôsobí, že začnú odchádzať skúsené sestry a pôrodné asistentky v ešte väčšom množstve a mladá generácia, ktorá by ich mala nahradiť radšej po štúdiu opustí krajinu.

V systéme podľa Lazorovej aktuálne chýba viac ako 14-tisíc sestier. Komora považuje za neprijateľné očakávať, že ošetrovateľský personál bude pracovať na úkor šetrenia štátu.

„Vyzývame vládu SR, aby prestala hazardovať so zdravím občanov a nevyháňala naše sestry za hranice. Sociálna demokracia je predsa politická koncepcia, ktorá sa má usilovať o spoločnosť, v ktorej sú okrem občianskych a politických práv zaručené aj sociálne práva. Tento krok však nemá so zaistením sociálnych práv zdravotníckych pracovníkov nič spoločné,“ dodala prezidentka SKSaPA.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok