Záujmom Maďarska je udržiavať férový vzťah s Ruskom, vyhlásil Szijjártó

Šéf maďarskej diplomacie po stretnutí s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom v New Yorku v stredu večer doplnil, že Budapešti ide aj o rozvoj spolupráce s Moskvou v oblastiach, ktoré nepostihli sankcie, citovala Pétera Szijjártóa agentúra MTI.

Tlaèová konferencia po rokovaní ministrov zahranièných vecí SR, ÈR, Po¾ska a Maïarska Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó počas tlačovej konferencie po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Bratislave 6. decembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Maďarský minister, ktorý sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN, podotkol, že šéf ruského rezortu zahraničných vecí sa vždy snažil splniť požiadavky maďarskej vlády, je pozitívny a otvorený riešeniu otázok dôležitých pre obe strany.

Rusko bude podľa Szijjártóa vždy súčasťou stredoeurópskej reality, a preto si Maďarsko nemôže dovoliť vzdať sa udržiavania tohto vzťahu.

Za nevyhnutný označil Szijjártó rozvoj bilaterálnej spolupráce v oblastiach, ktoré nie sú ovplyvnené medzinárodnými sankciami. Vyzdvihol, že minulý týždeň sa na maďarsko-ruskom podnikateľskom fóre v Budapešti zúčastnili zástupcovia mnohých spoločností, čo podľa neho jasne ukazuje ochotu akceptovať túto skutočnosť.

Szijjártó ocenil flexibilitu Ruska pri zabezpečovaní dodávok ropy po nedávnom kroku Ukrajiny, ktorý ohrozil tranzit ropovodom Družba, čím sa Maďarsko a Slovensko dostali do zložitej situácie. „Prípad sa napokon vyriešil vďaka flexibilite ruských dodávateľov, takže stále prichádzajú plné množstvá,“ dodal Szijjártó.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok