Varovanie Ruska o zmene jadrovej doktríny bolo nezodpovedné, vyhlásil Blinken

Šéf americkej diplomacie tiež označil stredajšie vystúpenie Vladimira Putina za zle načasované, keďže prišlo v čase 79. Valného zhromaždenia OSN, píše agentúra Reuters.

V Prahe pokraèuje neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO Antony Blinken. Foto: TASR/AP

„Je to absolútne nezodpovedné,“ povedal Antony Blinken v rozhovore pre televíziu MSNBC. „Myslím, že mnohí vo svete, vrátane Číny, sa v minulosti vyjadrili jasne, keď Putin rinčal jadrovými zbraňami,“ pokračoval s tým, že ruský prezident tak urobil v čase, keď sa svetoví lídri stretli na pôde OSN v New Yorku a hovoria o potrebe odzbrojenia a nešírenia zbraní.

Putin v stredu uviedol, že na základe navrhovaných zmien ruskej jadrovej doktríny bude Moskva považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko. Podľa jeho slov by Rusko mohlo pristúpiť k použitiu jadrových zbraní v prípade rozsiahleho vzdušného útoku na jeho územie.

Moskva si tiež vyhradzuje právo na použitie jadrových zbraní v prípade útoku na Rusko alebo Bielorusko konvenčnými zbraňami, ktorý bude predstavovať „kritickú hrozbu“ pre suverenitu Ruska, dodal šéf Kremľa.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok