Pri útoku na školu na severe Pásma Gazy zomrelo 15 ľudí

O útoku Obranných síl Izraela (IDF) v meste Džabalíja informovali palestínske úrady, Tel Aviv tvrdí, že útok cielil na veliteľské centrum militantného hnutia Hamas, píše agentúra AFP.

Útok izraelskej armády na uteèenecký tábor Muž sedí na troskách zrútenej budovy po raketovom útoku izraelskej armády v husto obývanom utečeneckom tábore Džabálijá na severe pásma Gazy. Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Škola bola miestom, kam pred vojnou utieklo množstvo Palestínčanov. Pri útoku údajne utrpeli zranenia desiatky ľudí, niektorí z nich vážne. Agentúra AFP nemohla bezprostredne overiť, čo bolo terčom útoku, a izraelská armáda vo vyhlásení neposkytla informácie o obetiach.

Ide o posledný zo série izraelských útokov na školské budovy, v ktorých sa ukrývajú vysídlení ľudia v Pásme Gazy. Útok na školu al-Džawní v utečeneckom tábore Nusajrát z 11. septembra vyvolal medzinárodné pobúrenie po tom, čo sa objavili informácie, že medzi obeťami je aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA).

Izraelská armáda viní Hamas z toho, že využíva ako úkryty budovy škôl, kde hľadajú útočisko tisíce Palestínčanov. Hnutie to popiera.

Vojna v Pásme Gazy podľa agentúry Reuters neutícha ani v čase, keď sa stupňuje boj Izraela proti proiránskemu šíitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Palestínske zdravotnícke úrady oznámili, že v noci na štvrtok zahynulo po útokoch v tejto palestínskej enkláve najmenej 31 ľudí.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok